Geen objecten gevonden

Binnen een paar maanden verhuisd met de Rochdale Doorstroomregeling

Publicatiedatum: 29-09-2022

Carrie-Begeer-samen-met-man-nieuwe-woning

Carry Begeer (75) en haar man Paul Bruijn (70) woonden op 3 hoog in een gebouw zonder lift. Carry heeft in de hulpverlening gewerkt. Daardoor weet ze maar al te goed wat het betekent als traplopen opeens niet meer kan. “Dan word je gedwongen om te verhuizen en heb je misschien niets te kiezen. Dat wilden we voor zijn.”

Carry en haar man woonden aan de Sportstraat in Amsterdam-Zuid. Hun woning was ongeveer 75m2 groot en had 1 grote en 2 kleine slaapkamers. “En nog een kamer met een klein raampje dat officieel een bergruimte was”, zegt Carry. “Maar dat is al die jaren onze slaapkamer geweest. Ook hadden we een zonnig balkon.”

Carry kan zich niet meer herinneren hoe ze over de Rochdale doorstroomregeling heeft gehoord. “Ik denk dat ik er in een blaadje van Rochdale over gelezen heb”, zegt ze. “In elk geval hebben wij in juni 2021 contact opgenomen met Rochdale. Om te vragen of we van de regeling gebruik konden maken.”

Zelf kiezen voordat het noodzaak wordt

“Als je ouder wordt, wordt de kans dat je minder goed uit de voeten kunt steeds groter”, vertelt Carry verder. “Daarom zijn we een aantal jaren geleden al op zoek gegaan naar een woning op de begane grond. Als je wacht tot het echt noodzaak is, heb je misschien niets te kiezen. Dat wilden we voorkomen.”

Rondkijken in verschillende buurten

Vanaf hun aanmelding voor de Rochdale doorstroomregeling duurde het nog maar een paar maanden voordat Carry en Paul konden verhuizen. Met de doorstroomregeling biedt Rochdale je een woning aan die vrij komt en die nog niet op WoningNet staat. Binnen 12 maanden krijg je maximaal 2 keer een woning aangeboden. Rochdale biedt onder andere vrijkomende woningen aan uit bepaalde seniorencomplexen."

”Carry: “We hadden niet als wens om in onze eigen buurt te blijven. We zijn ook naar complexen in West en Noord gefietst, om daar te kijken. Maar uiteindelijk bevielen twee complexen ons het meest: ons eigen complex en eentje hier in de buurt, aan het Bertelmanplein.”

Om de hoek van het oude huis

“In ons complex zagen we af en toe een woning leeg staan”, vervolgt Carry. “Daarover belde ik dan naar Monique Bos, de bewonersbegeleider van Rochdale. Maar woningen die leegstaan, staan al op WoningNet. Daar kwamen we dus niet voor in aanmerking. Monique wist nu wel onze voorkeur en hield huuropzeggingen in de gaten.

Al vrij snel liet ze ons weten dat de huur was opgezegd van een woning in ons complex, op de begane grond. Een woning met 2 slaapkamers en een tuin. Iets kleiner dan we hadden gewild. Vooral omdat we vaak onze kleinkinderen te logeren krijgen. Maar we hebben ja gezegd, want het is wel een heel fijn huis. In december 2021 zijn we verhuisd.” 

“We wonen nu aan de Stadionweg, om de hoek van ons oude huis. En in hetzelfde gebouw."

Nieuw keukenblok

Carry en Paul zijn ontzettend blij met hun nieuwe woning. Voordat ze de sleutel kregen, heeft Rochdale de woning opgeknapt. Er is bijvoorbeeld een nieuw keukenblok geplaatst. Zelf hebben ze de tuin onder handen genomen. Carry: “Het is een schaduwtuin. Daar hebben we in de hete zomer van 2022 al veel plezier van gehad.”

Denkt u er weleens over na om te verhuizen?

Rochdale heeft verschillende doorstroomregelingen. Kleine huishoudens kunnen hiermee met voorrang verhuizen naar een kleinere en geschikte woning met maximaal twee slaapkamers. Grotere woningen komen op deze manier vrij voor grote gezinnen, zodat zij meer ruimte hebben. Deze gezinnen laten ook een woning achter die weer vrijkomt voor kleinere huishoudens. Iedereen 'stroomt door. Vandaar de naam doorstroomregeling. Bekijk hier alle doorstroomregelingen.

Deel deze pagina