Geen objecten gevonden

Een nieuwe plek voor de dwergvleermuis

Publicatiedatum: 14-05-2020

Als we woningen isoleren, vullen we spouwen op en vervangen we daken. Precies die plekken die nogal eens bewoond worden door vleermuizen en mussen. Aan de Burghoutweg en Emtinckweg in Diemen startten we daarom al héél vroeg met de herhuisvesting van deze bijzondere bewoners. We liepen mee met de ecoloog ter plekke.

Ecogroen BV start al lang voor de plannen rond zijn met het onderzoek naar de aanwezigheid van vleermuizen. Verstoren of vernietigen van verblijfplaatsen mag niet. Dus we vragen een ontheffing aan om zorgvuldig en tijdelijk de woningen van deze bijzondere bewoners aan te passen.

De onderzoekers kijken met geluidsapparatuur, letterlijk. Iedere soort maakt een uniek geluid, meestal onhoorbaar voor het menselijk oor. De apparatuur maakt een tekening van het geluid, een sonogram. Daarmee zien de onderzoekers welke vleermuizen onze gebouwen huisvesten. Als ze het type hebben gespot dan weten ze ook wanneer ze paren, nestelen en uitvliegen.  

Voor de vleermuizen in Diemen werden er twee soorten kasten opgehangen; een voor de paarverblijfplaatsen voor de mannetjes en een voor vrouwtjes met hun jongen (foto). Dit zijn kraamverblijfplaatsen. De ruimte waardoor ze naar binnen vlogen in de huizen is opgevuld met een ongevaarlijk foam. Een gaatje blijft open zodat ze er nog uit kunnen, maar bij die opening is plastic geplakt waar hun pootjes geen grip op hebben. Zo kunnen de vleermuizen niet meer naar binnen. Binnenkort testen ze of alle vleermuizen vertrokken zijn en er veilig gewerkt kan worden. 

Bij het plaatsen van steigers zorgen de bouwvakkers dat ze niet te dicht bij de nieuwe kastjes komen. (foto) Gelukkig kunnen vleermuizen luidruchtig werk goed verdragen.

Bent u benieuwd of er bij u in de buurt ook vleermuizen zitten? Ga dan op een zomeravond in de schemering buiten zitten, zonder licht. Grote kans dat u dan een silhouet van een vliegensvlug door de lucht schietende vleermuis ziet afsteken tegen de nog iets lichtere hemel. Zelfs op uw balkon midden in de stad kunt u ze spotten!

Tip! Lees ook hoe we verhuisplannen smeden voor de huismus in Diemen.

Deel deze pagina