Geen objecten gevonden

Maryse kocht met voorrang

Publicatiedatum: 12-01-2021

“Bent u toevallig huurder van Rochdale?”, vroeg de makelaar toen Maryse Fröling belde over een woning in de Vogelbuurt in Amsterdam-Noord.

Die woning had ze op Funda gezien en ze wilde graag een bezichtiging aanvragen. “Ja, hoezo?”, antwoordde Maryse. Ze bleek gebruik te kunnen maken van Koopvoorrang. Zo’n twee maanden later kreeg ze de sleutel overhandigd.

Bij Koopvoorrang wordt een woning de eerste tien dagen alleen te koop aangeboden aan huurders van Rochdale. Was Maryse geen huurder van Rochdale geweest, dan zouden meer geïnteresseerden op de woning mogen bieden. En had ze hoogstwaarschijnlijk veel meer moeten betalen. “Nu bleef ik ruim binnen mijn budget.”

Verhuiswens

Waarom wilde Maryse eigenlijk verhuizen? “Ik woonde in de Transvaalbuurt in Oost en wilde wat rustiger wonen, wat minder stads. In 2015 heb ik een half jaartje in Noord gewoond, dus ik kende het stadsdeel al. Het huis in de Vogelbuurt was het eerste huis dat ik ging bezichtigen. En het was meteen raak.

In 2019 was het gerenoveerd, dus het zag er goed uit. Maar ik wilde wel graag een open keuken. Daarvoor moest de badkamer worden verplaatst. Dankzij Koopvoorrang had ik hiervoor nog ruimte in mijn budget.”

Kopen

Maryse wilde graag kopen in plaats van huren. “Dan bouw je toch wat op. Tegenwoordig kun je je geld beter in stenen stoppen dan op de bank laten staan. Ook geeft kopen me op de een of andere manier een gevoel van vrijheid en zekerheid.”

Het hele koopproces verliep vlekkeloos. Het was de eerste keer dat Maryse een woning kocht, dus alles was nieuw voor haar. Haar hypotheekadviseur en de makelaar van Rochdale zorgden ervoor dat alles goed en snel geregeld werd. 

Sociale buurt

Meteen toen Maryse de sleutel kreeg, heeft ze aangebeld bij haar drie directe buren. Om zich voor te stellen. Ook tijdens de verbouwing ging ze af en toe langs om te vragen of de buren er niet te veel last van hadden.

“Ik wil graag een goede buur zijn. Dit is een heel sociale buurt, en daar wil ik mijn steentje aan bijdragen. Als er straks bijvoorbeeld buurtactiviteiten georganiseerd worden, help ik graag mee.”

Verrassing

In haar oude buurt is iedereen wat meer op zichzelf. Maryse: “In de Vogelbuurt werd er tijdens de verbouwing onverwacht aangebeld: ‘Ik zag dat je er was, mag ik even kijken?’ Het verraste me, op een aangename manier.

Zo contact maken is nieuw voor mij en ik vind het ontzettend leuk. Ik heb ook al ervaren dat je hier op straat heel makkelijk contact legt en even een praatje maakt. Ik voel me nu al thuis hier.”

Deel deze pagina