Home Over ons Nieuws & publicaties Laatste nieuws

Voorbeeldig leefbaarheidsproject in Zaandam

Leestijd: 3 min

Door dagelijks te handhaven is de verwaarlozing gestopt en zijn de trappenhuizen en tuinen weer begaanbaar geworden in de Pro Patriastraat en Hof van Holland.

“Het leek alsof het nooit zou lukken, maar we hebben de ruimtes toch, eindelijk op orde gekregen!”, verzucht Ali Jebbar, buurtcoördinator van Zaanstad. De foto`s die hij laat zien van voor en na de maandenlange aanpak, spreken boekdelen. 
Je ziet mooi geschilderde lege hallen en trappenhuizen waar het eerst vol stond met huisraad, fietsen en vuilnis. Waar nu gemeenschappelijke picknicktafels op aangeveegde tegels staan, stond eerst het onkruid wel twee meter hoog rondom grofvuil als autobanden, fietswrakken, koelkasten en zelfs een boot! 

Eerst Rochdale aan zet

Het was onveilig, ongezond en onleefbaar. Het project begon een jaar geleden. Eerdere pogingen om de bewoners te bewegen hun eigen omgeving op te knappen, waren nooit goed van de grond gekomen. Nu begon het met inspanning van Rochdale. “Het was te ver verwaarloosd om alle verbetering van bewoners te verwachten, we moesten eerst laten zien dat wij bereid waren om te investeren. Sommige bewoners zijn kwetsbaar of heel druk en weten niet eens waar ze moeten beginnen.”
De kapotte brievenbussen werden opgeknapt, de kozijnen en entrees werden geschilderd en er kwamen nieuwe deurroosters om het vuil van buiten op te vangen. Bij het achterom van de Pro Patriastraat werd een extra stuk hek geplaatst met deur voor de veiligheid en het onkruid verwijderd. De portiektuinen van Hof van Holland werden weer toegankelijk gemaakt en deels opnieuw betegeld. Tegelijkertijd gingen er brieven naar  bewoners om ook hun troep weg te halen. Ze kregen daarvoor de tijd, maar de wijkbeheerder zat er wel voortdurend achteraan.

Daarna de bewoners

“Je ziet dat de privétuintjes nu ook aangepakt worden, het werkt echt aanstekelijk, het ziet er nu zoveel beter uit!” zegt Ali tevreden. De bewoners beheren zelf de picknickbanken, de groenstroken worden extra onderhouden door een hovenier en vanaf december start een schoonmaakprogramma waar ze maandelijks voor betalen. 
Het buurtteam heeft nog veel meer plannen: “We willen nog koffiebijeenkomsten doen in de portieken om te horen wat bewoners nog meer wensen, we hoorden bijvoorbeeld al over papierbakken voor de reclamefolders. Die worden binnenkort geplaatst. Het contact dat we nu hebben willen we uitbouwen. Door dagelijks een ronde te lopen en in te grijpen als er toch weer vervuiling is, houden we het vertrouwen van de meeste bewoners, die ook graag hun omgeving netjes houden.”