Home Over ons Nieuws & publicaties Laatste nieuws

Zaanstad: online verhuishulp voor ouderen

Leestijd: 2 min

Oudere mensen wonen steeds langer zelfstandig thuis. Helaas is dat niet altijd in de meest geschikte woning. In Zaanstad zou 40% van de 65-plussers graag naar een gelijkvloerse woning verhuizen en wil 39% naar een kleinere woning. Om te helpen, hebben gemeente en woningcorporaties een handige brochure en online kaart gemaakt.
Wethouder Songül Mutluer: “Een passende woning is cruciaal om prettig ouder te worden. Toch horen we dat ouderen drempels ervaren om te verhuizen. Samen met de woningcorporaties willen we hen ondersteunen. Er gebeurt al veel op het gebied van nieuwbouw, maar nu maken we ook het bestaande aanbod zichtbaar. Dat doen we met een brochure en online kaart. Zo kunnen mensen makkelijker naar een passende woning zoeken. En als ze wat vinden, kunnen ze langer zelfstandig wonen”. 

Hester van Buren, bestuurder bij Rochdale: “Een mooie samenwerking tussen gemeente en corporaties. Het resultaat is win-win. Op de eerste plaats: passende woonruimte voor een oudere. En als er een match is: misschien wel een woning waar een gezin in kan trekken.”

Brochure en online kaart

In de brochure ‘Woningen voor senioren’ staan 48 complexen met senioren-, aanleun- en zorgwoningen. De brochure is aan te vragen via het informatienummer van de gemeente: 14075. Een digitale versie staat op de website waar je ook de online kaart met alle complexen kan bekijken. 
Harry Platte, directeur van Parteon: “Een deel van onze oudere huurders woont in een woning die niet goed bij hun levensfase past. Toch blijkt dat zij meestal niet verhuizen of pas als hun gezondheid het noodzakelijk maakt. Dat komt onder meer doordat deze mensen vaak onbekend zijn met het woningaanbod.”

Pakket aan maatregelen

De brochure en online kaart zijn onderdeel van een pakket maatregelen die tegemoet komen aan de verhuiswensen van ouderen. Het pakket is mede mogelijk gemaakt door een subsidie van de provincie Noord-Holland. Samen met de andere gemeenten, woningcorporaties en huurdersorganisaties in Zaanstreek-Waterland worden deze maatregelen binnenkort onder de aandacht gebracht. Te denken valt bijvoorbeeld aan voorrang op een woning of een verhuissubsidie.