Geen objecten gevonden

Wat doet de overheid?

Om de forse stijging van energiekosten deels te compenseren, neemt de overheid verschillende maatregelen. Hieronder staat een overzicht van de belangrijkste maatregelen. Aan sommige regelingen wordt nog gewerkt. Als er iets verandert, passen wij dit aan op deze pagina.

Laatste update: 27 oktober 2022

Energiekorting

In november en december 2022 krijgen huishoudens een korting van € 190 per maand op hun energierekening. In totaal is dat € 380. Hier hoeft u niks voor te doen. Dit regelt de overheid met de energieleveranciers. De energiekorting is voor iedereen met een eigen elektracontract. Dit geldt dus voor alle huurders die een eigen contract hebben, ook voor hen die gebruikmaken van blokverwarming. Er zijn verschillende manieren waarop een energieleverancier de korting kan verrekenen. Bijvoorbeeld door het bedrag in mindering te brengen op de energieafrekening of het terug te storten op de bankrekening. Heeft u hier vragen over, neem dan contact op met uw energieleverancier.

Energieplafond

De overheid heeft in september 2022 bepaald dat er een ‘energieplafond’ komt vanaf 1 januari 2023. Dat betekent dat er een vaste maximale prijs komt voor (een deel van) uw energierekening. Hier hoeft u niets voor te doen. U ziet het terug op de afrekening van uw energieleverancier.

  • U betaalt maximaal 1,45 euro per m3 gas tot een jaargebruik van 1200 m3 gas.
  • U betaalt maximaal 0,40 euro per kWh tot een jaargebruik van 2900 kWh elektriciteit.

Gebruikt u meer gas en/of elektriciteit, dan betaalt u over het meerverbruik een tarief dat uw energieleverancier bepaalt.

Als uw woning collectief wordt verwarmd, is nog niet duidelijk wat dit voor u betekent. De overheid is daarover in beraad. Wij houden in de gaten wat de uitkomst is en informeren u daarover op deze pagina.

Energietoeslag aanvragen via de gemeente

Huishoudens met een laag inkomen kunnen in 2022 en 2023 een ‘energietoeslag’ aanvragen. Dat gaat via uw gemeente. U kunt de energietoeslag aanvragen als u minder verdient dan € 1.310,05 (alleenstaande) of € 1.871,50 (samenwonend) per maand. als u een bijstandsuitkering, IOAW-, IOAZ- of Bbz-uitkering ontvangt, dan krijgt u de toeslag automatisch.

Tijdelijk lager belastingtarief energie

Voor energie die wordt geleverd tussen 1 juli 2022 en 31 december 2022, geldt tijdelijk het 9%-tarief in plaats van 21%. De verlaging op de belasting zorgt ervoor dat de energierekening lager is.

Deel deze pagina