Ons verhaal Over ons Werken bij Rochdale

Wat kunt u zelf doen?

Wist u dat u zelf veel kunt doen om te besparen? Waarschijnlijk krijgt u van alle kanten tips. Maar het wordt makkelijker wanneer u weet waar u op moet letten. Sommige dingen kunt u beter niet doen. Op deze pagina leest u handige tips voor thuis. 

Een graadje lager

Zet de thermostaat een graadje lager en trek warme kleren aan. Bespaar € 140,- per jaar, met de huidige gasprijzen € 350,-. Wil je toch de thermostaat even aanzetten? Zorg dan voor goede ventilatie, zodat de lucht in huis minder vochtig is. Vochtige lucht warmt minder snel op en kost dus meer.

's Nachts verwarming laag

Zet de thermostaat ’s nachts op 15 graden. Doe dit al een uur voordat je gaat slapen. Bespaar € 150,- per jaar, met de huidige gasprijzen zelfs € 370,-. Zorg dat de thermostaat nooit lager staat dan 15 graden. Onder de 15 graden blijft vochtige lucht in uw woning en ontstaat er schimmel.

Korter douchen

Douche maximaal 5 minuten. Laat de kraan niet lopen, terwijl je iets anders doet. Draai de kraan op tijd dicht en bespaar € 70 per jaar. Met de huidige gasprijzen € 140.

Warmte vasthouden

Houd tocht buiten en warmte binnen. Sluit ’s avonds de gordijnen, maar hang ze niet voor de radiator. Staat de bank ervoor? Schuif de bank een stuk van de radiator weg. Plak folie achter de radiator. Gebruik tochtstrips bij ramen en deuren. Bespaar € 50 per jaar door folie en tochtstrips toe te passen. Met de huidige gasprijzen € 120.

Bespaar met licht

Gebruik energiezuinige lampen. Vervang gloeilampen door LED. Een LED-lamp is 90% zuiniger dan een gloeilamp.

Was zuiniger

Was kleding op 30 of 40 graden. Kleding wordt ook schoon en gaat langer mee. Bespaar € 30 per jaar.

Was drogen

Laat de droger uit. Laat de was maar waaien of hang het op het wasrek. Blijf wel goed ventileren als de was binnen droogt, dan kan vochtige lucht naar buiten.

Afwassen

Alleen vol is de afwasmachine zuiniger dan met de hand. Afwasmachine wel aan? Zet hem dan in de eco-stand. 

Laat ze uit!

Stand-by kost ook energie. Zet alle elektrische apparaten uit! Bespaar € 144 per jaar.

Slim koken

Houd de warmte in de pan. Gebruik deksels als het kan. Zet de oven of het fornuis alvast uit, voordat het eten klaar is, zodat het eten verder gaart zonder verbruik.

Direct naar
Vraag een energiecoach aan Blijf ventileren Wat kunt u beter niet doen