Woonchallenge Hofgeest

Waarom deze challenge?

Als woningcorporatie zorgen wij ervoor dat mensen met een laag inkomen kunnen wonen in betaalbare woningen van goede kwaliteit. Daarnaast zien we het als onze maatschappelijke verantwoordelijkheid om, samen met partners, mensen zó te huisvesten dat de huurder en de buurt hier beter van worden.

Daarom organiseren wij nu een Woonchallenge. We hebben namelijk een leegstaande ruimte beschikbaar in de H-buurt. Hoe kunnen we deze ruimte zo verhuren dat het iets moois toevoegt in de buurt? Daar hebben we uw hulp bij nodig!

De vraag

We dagen u uit om een concept te bedenken voor de leegstaande ruimte in Hofgeest. Schrijf een kort en bondig plan met een visie over zowel de invulling van de ruimte áls de bijdrage aan de buurt. Samenwerking met lokale organisaties en initiatieven moedigen we aan.

Wat bieden we aan?

De leegstaande ruimte bevindt zich in de flat Hofgeest op de begane grond en eerste verdieping. Op de eerste verdieping zijn nu 8 onzelfstandige huurwoningen. Op de begane grond is een grote ruimte die vroeger diende als werkplek en die omgebouwd kan worden. Daar ligt een prachtige kans, bijvoorbeeld voor een winkeltje, café of ontmoetingsplek. De gevel kan eventueel ook open gemaakt worden met een deur of een groot raam. In het ideaalbeeld spelen de nieuwe huurders van de eerste verdieping  ook een rol in de invulling van deze ruimte.

Wie kan er meedoen?

De Woonchallenge Hofgeest is een open oproep aan zorgaanbieders, aanbieders in het sociaal domein, bewonersinitiatieven, architecten en innovatieve doeners en denkers.

Hoe gaat de Woonchallenge precies in zijn werk?

 • Op dinsdag 19 februari is er van 15.00 tot 17.00 uur een kijkmiddag op de locatie. U kunt dan de ruimte bezichtigen en uiteraard vragen stellen. Wilt u hier bij zijn? Aanmelden kan door een e-mail te sturen naar inforochdalenl. Gebruik als onderwerp 'Woonchallenge Hofgeest'
 • Heeft u een goed idee, maar is uw organisatie te klein om de hele ruimte te huren? Bezoek dan tijdens de kijkdag de speeddate-hoek. Daar kunt u in contact komen met andere initiatieven en organisaties en hopelijk een team vormen
 • Enthousiast geworden? Tot en met 27 maart kunt u via het formulier rechts op deze pagina een plan indienen
 • Uit alle inzendingen maakt de jury een selectie. De geselecteerde kandidaten worden uitgenodigd voor een pitchmiddag op donderdag 4 april. Tijdens deze pitchmiddag presenteren de kandidaten hun plan aan de jury en andere aanwezigen
 • Tijdens de pitchmiddag wordt de winnaar bekend gemaakt
 • We streven naar de start van het huurcontract medio 2019, maar in ieder geval in 2019

De jury

De plannen worden beoordeeld door een jury bestaande uit:

 • Birgitte de Maar, Raad van Bestuur, Rochdale
 • Fulco Treffers, architect & stedenbouwkundige, 12N Urban Matters
 • Dirk de Jager, dagelijks bestuur, stadsdeel Amsterdam Zuid-Oost
 • Henrike Klok, roerganger huisvesting kwetsbare groepen, Rochdale

Kandidaten voor pitch

Er kwamen uiteenlopende plannen binnen waarbij de hoge mate van creativiteit opviel. Op donderdag 4 april hebben vier organisaties hun plan aan de jury gepresenteerd:

 • New Potentials, een samenwerking van Batirion, Script Architecture, Hemelsbreed, PLEK enZO en Eensterkverhaal.nl. In dit project draait het om het bieden van ondersteuning aan ondernemende starters. Er wordt een plek gecreëerd om te wonen, samen te leven en te ondernemen.
 • La Casa Hofgeest, een samenwerking van Unite Multizorg, ProFor, Bloei & Groei, HUNK design en Placemakers. Een combinatie van een ontmoetings- en verbindingsplek voor buurtbewoners, een woonplek aan 8 LVB-jongeren en dé schakel in het netwerk in de H-buurt.
 • MultiThuis Hofgeest, een initiatief van MultiPlusZorg. Een begeleid zelfstandig wonen project voor 8 jongens met een multiculturele achtergrond en laaggemeten IQ. Deze jongeren organiseren activiteiten in en voor de buurt.
 • The Commons, een samenwerking van Kantelingen BV, Stichting Huntu Makandra, Stadsdorp Zuidoost en Temp.architecture.urbanism. Een wooncoöperatie voor zeventien ouderen uit de Bijlmer. Op de begane grond is een gemeenschappelijke ruimte voor activiteiten in de buurt, die toegang geeft tot de buurttuin.

Winnaar bekend

La Casa Hofgeest kreeg van de vakjury de meeste punten en mag zich winnaar noemen van de ‘challenge’. Dat La Casa Hofgeest is ontstaan uit een samenwerking met verschillende organisaties uit Amsterdam Zuidoost werd door de jury zeer gewaardeerd. Ook de beoogde meerwaarde voor de buurt, door vanuit de ruimte op de begane grond ontmoeting te stimuleren en verbinding te leggen met jongeren uit de buurt was een groot pluspunt. Het plan wordt nu samen met Rochdale verder uitgewerkt en uiteindelijk beoordeeld op haalbaarheid (zowel financieel, bouwkundig als in bijkomende wet- en regelgeving).

Vragen?

Heeft u vragen? Stuur dan een e-mail naar inforochdalenl. Gebruik als onderwerp 'Woonchallenge Hofgeest'.

Deel deze pagina

 
Annuleren

Waarmee kunnen wij je helpen?

Begin hier met zoeken!

Geen resultaten gevonden