Zonnepanelen op dak

Wilt u besparen op uw energiekosten? Laat ons dan tijdens de uitvoering van het Beter labelproject, ook meteen zonnepanelen op uw dak leggen! 
Wij regelen bijna alles voor u. Bovendien hoeft u de panelen niet zelf te kopen. U betaalt alleen een maandelijkse gebruiksvergoeding bij uw servicekosten. 

Maatwerk

Rochdale kiest de beste opties voor uw woongebouw. Wij checken bijvoorbeeld de ligging van het dak ten opzichte van de zon en of uw meterkast geschikt is. Tijdens een bezoek bij u aan huis leggen we u alles nog eens goed uit en kunt u vragen stellen.

Toen ik eenmaal het voordeel zag, was ik om. Ik had die investering nooit privé kunnen doen.

Maandelijkse vergoeding

De maandelijkse gebruiksvergoeding voor de zonnepanelen is zo berekend, dat u vrijwel zeker op uw kosten voor energie bespaart. Het precieze bedrag vindt u terug in de projectbrochure of brief die u van ons heeft ontvangen.

Veelgestelde vragen

Lees meer over de panelen bij ‘Veelgestelde vragen’ verderop op deze pagina.

Reacties van huurders

Rein Kelder uit Zaandam heeft al zonnepanelen door ons laten plaatsen. Daarbij heeft hij eerst uitgerekend of hij er echt voordeel van zou hebben: “Ik heb gekeken bij Nuon en ik had allerlei technische vragen. Toen ik eenmaal het voordeel zag, was ik om. Ik had die investering nooit privé kunnen doen.”

‘Het voordeel was duidelijk’

Ook de Zaanse familie Timmer is enthousiast: “Je wilt bijdragen aan het milieu en je wilt er centjes aan overhouden. Alles werd keurig netjes uitgelegd en het voordeel was duidelijk. Je houdt er altijd wat aan over en je gebruikt duurzame energie. Vreemd eigenlijk dat er niet veel meer mensen ja hebben gezegd.”

Je houdt er altijd wat aan over en je gebruikt duurzame energie.

Veelgestelde vragen over zonnepanelen

De panelen

Hoeveel panelen komen er op mijn dak en hoe groot zijn ze?

Wij plaatsen maximaal 6 panelen. De omvang van een paneel is ongeveer 1,65 m2.
Meestal plaatsen we 6 panelen op het dak van een eengezinswoning. Op het dak van een gebouw met appartementen plaatsen we meestal 3 of 4 zonnepanelen per appartement.
In de brochure/brief over uw project staat het exacte aantal vermeld.

Wat als er een dakraam in de weg zit?

Wij kiezen de meest gunstige plek voor de zonnepanelen. Kunnen wij minder of geen panelen plaatsen omdat er bijvoorbeeld een dakraam zit? Dan bespreken wij dat met u.

Kan ik ook meer of minder panelen krijgen?

Vanwege de beschikbare ruimte plaatsen wij maximaal 6 panelen. Is uw dak kleiner of zit er bijvoorbeeld een dakraam? Dan kan het zijn dat wij minder panelen plaatsen.

Welk type zonnepaneel wordt geplaatst?

Wij plaatsen zogenoemde ‘full black’ of ‘all black’ zonnepanelen. Dit zijn volledig zwarte panelen. We hebben voor dit soort zonnepanelen gekozen vanwege het uiterlijk en het rendement.

Weerkaatsen de panelen het zonlicht?

Een klein beetje. Maar de panelen en de lijst eromheen zijn matzwart zijn. Hierdoor is de weerkaatsing beperkt.

Maakt Rochdale de panelen schoon?

De panelen hebben een toplaagje. Hierdoor hecht er geen vuil op en spoelt het er makkelijk af als het regent. Als het nodig is voor het onderhoud, laten we de panelen schoonmaken. Dat hoeft u dus nooit zelf te doen.

De opbrengst

Waar is de opbrengst (in de projectbrochure) op gebaseerd?

Elk paneel levert ongeveer 300 kilowatt per jaar op. 3 panelen leveren dus 900 kilowatt per jaar op, 4 panelen 1200 en 6 panelen 1800.

Ter vergelijking: een 1-persoonshuishouden verbruikt ongeveer 1900 kilowatt per jaar. 2 of meer personen ongeveer 3.000 à 3.500 kilowatt per jaar.

Het huidige gemiddelde stroomtarief is € 0,20 euro per kWh. De besparing bij 3 panelen is dan € 180 per jaar, bij 4 panelen € 240 per jaar en bij 6 panelen € 360 per jaar. De vergoeding van uw energieleverancier voor de energie die u teruggeeft aan het netwerk, is daarin nog niet verwerkt.

De exacte besparing hangt af van uw eigen elektriciteitsverbruik en het elektratarief. Op uw jaarrekening kunt u zien wat de zonnepanelen u opleveren.

Let op: de kans dat u minder kunt besparen dan wij inschatten is klein. U kunt geen rechten ontlenen aan onze inschatting.

U heeft het meeste profijt van de zonnepanelen als u de stroom direct verbruikt. Dus overdag.

Wat als de opbrengst tegenvalt?

We kunnen de opbrengst niet garanderen. De kans dat die tegenvalt is heel klein. Het gaat om de opbrengst over een heel jaar, en zelfs op een bewolkte dag leveren de panelen nog energie.

Wat als er bomen staan waarvan de schaduw op de panelen valt?

Wij berekenen altijd eerst het rendement van de zonnepanelen. Daarbij houden we rekening met alles wat schaduw werpt op het dak.
Vangt uw dak niet lang genoeg zon per dag? Dan is de opbrengst niet voldoende en plaatsen we geen panelen. We gaan geen bomen kappen voor zonnepanelen.

Hoe werkt het terugleveren van energie aan het energienetwerk?

Dit bespreken we met u tijdens een huisbezoek. Wij hebben een stappenplan voor het aanmelden van het zonnesysteem bij de netbeheerder en energieleverancier.

Wat zijn de gevolgen voor mijn huurtoeslag als het energiebedrijf mij geld terugbetaalt?

Zonnepanelen hebben geen invloed op uw huurtoeslag. Uw energiekosten staan los van huurtoeslag.
Dat geldt ook voor het maandelijkse bedrag dat u voor de zonnepanelen betaalt. Deze betaalt u via de servicekosten en niet via uw huur. Servicekosten worden nooit meegenomen bij berekeningen voor huurtoeslag.

Waarom komen de kosten bij de servicekosten?

De Huurcommissie beschouwt zonnepanelen als roerende goederen. Dat betekent dat de panelen geen onlosmakelijk deel uitmaken van de woning. De Huurcommissie heeft daarom bepaald dat u de maandelijkse vergoeding voor de zonnepanelen via de servicekosten moet betalen.

Hoe lang gaat een zonnepaneel mee?

Een zonnepaneel blijft zeker 20 jaar goed werken. Rond het 20ste jaar kijken wij of ze blijven of vervangen worden.

De aanleg

Hoe lopen de elektraleidingen vanaf het dak naar de meterkast?

Per woning kijken de vakmannen hoe de bedrading gaat lopen. Bij voorkeur binnendoor. Maar als het niet anders kan, dan buitenom. Er komt dan een bescherming tegen beschadigingen en water.
Tijdens het vervangen van de dakbedekking maken wij een gaatje in het dak. Hier gaat de energieleiding doorheen. Dit gaatje wordt vanzelfsprekend strak om de leiding dichtgemaakt.

Is de meterkast geschikt voor zonnepanelen?

Dat hangt van uw meterkast af, die moet misschien worden aangepast. Wij bespreken dit met u tijdens het huisbezoek. Blijkt dat u een nieuwe meter nodig heeft? Dan moet u die aanvragen bij Liander.
Wij kunnen de panelen al wel plaatsen, maar pas aansluiten nadat de nieuwe meter er is.

Hoe groot is het apparaat dat wordt opgehangen?

Een zogeheten omvormer maakt deel uit van het systeem met zonnepanelen. Het type omvormer dat we nu gebruiken is 60 x 35 x 15 cm (hoogte, breedte en diepte). We plaatsen de omvormer in de meterkast of op zolder.

Maakt de koeling van de omvormer veel herrie?

Ongeveer 15 decibel. De koeling van de omvormer gebeurt via zogeheten convectie en niet met een ventilator; en dat zorgt voor geluid.
Om een idee te krijgen: 10 decibel is net hoorbaar (normale ademhaling, een vallend blad), 20 decibel is erg stil (fluisteren op 1,5 meter afstand, boomblaadjes in de wind).

Wanneer worden de zonnepanelen geplaatst?

Wij komen eerst bij u thuis om de plaats van de panelen, omvormer en leidingwerk te bespreken. Als u daarmee akkoord gaat, plannen wij de werkzaamheden met u in. Het wordt dan gedaan binnen de planning van de andere projectwerkzaamheden.

Wat moet ik zelf regelen?

U moet bij uw energieleverancier melden dat u zonnepanelen heeft laten aansluiten. Ook kunt u gelijk kijken of uw abonnement nog past bij uw situatie. En misschien moet u bij Liander een nieuwe elektrameter aanvragen. (Zie vraag: ‘Is de meterkast geschikt voor zonnepanelen?’)

Het plaatsen van de panelen en omvormer en het aansluiten ervan op uw meterkast doen wij voor u. Ook regelen wij dat de gebruiksvergoeding bij uw servicekosten wordt opgeteld.

Belangrijk als u de huur niet via een automatische incasso betaalt: dan moet u zelf het bedrag aanpassen.

Let op: wij komen dus bij u op huisbezoek om alles over de panelen met u te bespreken. Als de panelen, omvormer en leidingen geplaatst zijn, krijgt u van ons nog een folder met meer informatie en tips.

Staat uw vraag hier niet bij? Stel hem dan aan de bewonersbegeleider. Zijn of haar naam en contactgevens vindt u in de de brochure of brief die u van ons ontvangen heeft.

Zonnepanelen bij Beter Labelprojecten

Woont u in een van de complexen waar wij energiezuinige maatregelen uitvoeren? Dan heeft u van ons een aanbod gekregen om zonnepanelen te laten plaatsen op uw dak.

Klik op de illustratie voor de folder hierover (pdf opent in nieuw venster).

Deel deze pagina

 
Annuleren

Waarmee kunnen wij je helpen?

Begin hier met zoeken!

Geen resultaten gevonden