Geen objecten gevonden

Wilt u besparen op uw energiekosten? Laat ons dan tijdens de uitvoering van het Beter labelproject, ook meteen zonnepanelen op uw dak leggen! Wij regelen bijna alles voor u. Bovendien hoeft u de panelen niet zelf te kopen. U betaalt alleen een maandelijkse gebruiksvergoeding bij uw servicekosten. 

Veelgestelde vragen over zonnepanelen

Wat moet ik zelf regelen en wat doen jullie?

Wij plaatsen de panelen en omvormer, en sluiten ze aan op uw meterkast. Ook regelen wij dat de gebruiksvergoeding bij uw servicekosten wordt opgeteld. Maar als u de huur niet via een automatische incasso betaalt, dan is het belangrijk dat u zelf het bedrag aanpast.
U moet bij uw energieleverancier melden dat u zonnepanelen heeft.

Wanneer worden de zonnepanelen geplaatst?

Eerst komen wij bij u thuis om de plaats van de panelen, omvormer en leidingwerk te bespreken. Als u daarmee akkoord gaat, plannen wij de werkzaamheden met u in.

Hoeveel panelen komen er op mijn dak?

Meestal plaatsen we op een eengezinswoning zes panelen en op een appartementencomplex drie of vier per woning. Soms wijken we hiervan af bijvoorbeeld vanwege een dakraam. In de brochure/brief over uw project staat het exacte aantal vermeld.

Welk type zonnepaneel wordt geplaatst?

Wij plaatsen de volledig mat-zwarte panelen, vanwege het strakke uiterlijk. Ze leveren ook iets meer op dan het blauwe type en weerkaatsen bijna geen zonlicht.

Maakt Rochdale de panelen schoon?

Ja, dat hoort bij het onderhoud. Maar het is bijna nooit nodig vanwege een slimme coating waar geen vuil op blijft plakken; na een regenbui zijn de panelen vanzelf weer schoon!

Hoe lang gaat een zonnepaneel mee?

Een zonnepaneel blijft zeker 20 jaar goed werken. Rond het 20ste jaar kijken wij of ze blijven of dat ze vervangen worden.

Valt er genoeg zon op mijn dak?

Onze adviseur kiest de plek op uw dak waar de panelen het gunstigst liggen. Daarbij houden we rekening met alles wat schaduw werpt op het dak. Vangt uw dak niet lang genoeg zon per dag? Dan is de opbrengst niet voldoende en plaatsen we geen panelen. We gaan, bijvoorbeeld, geen bomen kappen voor zonnepanelen. U kunt zelf alvast kijken of uw dak gunstig ligt op www.zonatlas.nl

Hoe berekenen jullie de opbrengst?

Elk paneel levert ongeveer 300 kilowatt per jaar op. 3 panelen leveren dus 900 kilowatt per jaar op, 4 panelen 1200 en 6 panelen 1800. Ter vergelijking: een 1-persoonshuishouden verbruikt ongeveer 1900 kilowatt per jaar. 2 of meer personen ongeveer 3.000 à 3.500 kilowatt per jaar.
Het stroomtarief is momenteel ongeveer € 0,20 euro per kWh. De besparing bij 3 panelen is dan € 180 per jaar, bij 4 panelen € 240 per jaar en bij 6 panelen € 360 per jaar. De vergoeding van uw energieleverancier voor de energie die u teruggeeft aan het netwerk, is daarin nog niet verwerkt.
De exacte besparing hangt af van uw eigen elektriciteitsverbruik en het elektratarief. Op uw jaarrekening kunt u zien wat de zonnepanelen u opleveren.
Let op: de kans dat u minder kunt besparen dan wij inschatten, is klein. Het gaat om de opbrengst over een heel jaar, en zelfs op een bewolkte dag leveren de panelen nog stroom. We kunnen de opbrengst helaas niet garanderen en u kunt geen rechten ontlenen aan onze inschatting.

Hoe werkt het terugleveren van energie aan het energienetwerk?

Overdag gebruikt u zelf de opgewekte stroom. De stroom die u niet gebruikt gaat naar het energienet. U krijgt hiervoor een vergoeding van uw energieleverancier. Dit bedrag ziet u op uw jaarlijkse eindafrekening. Let op! Dit geldt tot 1 januari 2023. Daarna wordt het tot 2030 in stappen afgebouwd.

Heeft het gevolgen voor mijn huurtoeslag?

Nee, uw energiekosten staan los van huurtoeslag. Dat geldt ook voor het maandelijkse bedrag dat u voor de zonnepanelen betaalt. Deze betaalt u via de servicekosten en niet via uw huur. Servicekosten worden nooit meegenomen bij berekeningen voor huurtoeslag.

Waarom komen de kosten bij de servicekosten?

De Huurcommissie beschouwt zonnepanelen als ‘roerende goederen’. Dat betekent dat de panelen geen onlosmakelijk deel uitmaken van de woning. De Huurcommissie heeft daarom bepaald dat u de maandelijkse vergoeding voor de zonnepanelen via de servicekosten moet betalen. Die kosten zijn voor 20 jaar vast; ze worden niet ieder jaar aangepast.

Hoe lopen de elektraleidingen vanaf het dak naar de meterkast?

Per woning kijken de vakmannen hoe de bedrading gaat lopen. Bij voorkeur binnendoor. Maar als het niet anders kan, dan buitenom. Er komt dan een bescherming tegen beschadigingen en water.

Is de meterkast geschikt voor zonnepanelen?

Dat hangt van uw meterkast af, die moet misschien worden aangepast. Wij bespreken dit met u tijdens het huisbezoek. Blijkt dat u een nieuwe meter nodig heeft? Dan moet u die aanvragen bij Liander. Wij kunnen de panelen al wel plaatsen, maar pas aansluiten nadat de nieuwe meter er is.

Wat is een omvormer?

Een zogeheten omvormer maakt deel uit van het systeem met zonnepanelen. Hij maakt de energie van de panelen geschikt voor stroom voor uw apparaten.  Zo’n omvormer is ongeveer 60 x 35 x 15 cm (hoogte, breedte en diepte). We plaatsen de omvormer in de meterkast of op zolder.

Maakt de omvormer herrie?

U hoort waarschijnlijk niets. Het geluidsniveau wordt geschat op 15 decibel: 10 decibel is net hoorbaar (normale ademhaling, een vallend blad), 20 decibel is erg stil (fluisteren op 1,5 meter afstand, boomblaadjes in de wind).

Staat uw vraag hier niet bij? Stel hem dan aan de bewonersbegeleider. Zijn of haar naam en contactgevens vindt u op uw eigen projectpagina.

Zonnepanelen bij Beter Labelprojecten

Woont u in een van de complexen waar wij energiezuinige maatregelen uitvoeren? Dan heeft u van ons een aanbod gekregen om zonnepanelen te laten plaatsen op uw dak.

Klik op de illustratie voor de folder hierover (pdf opent in nieuw venster).

Deel deze pagina

 
Annuleren

Waarmee kunnen wij je helpen?

Begin hier met zoeken!

Geen resultaten gevonden