Architect Arthur Staal (1907-1993)

Ontwerper van de Shell-toren

Arthur Staal werd in 1907 in Amsterdam geboren. In 1928 begon hij zijn carrière als architect. In het begin werkte hij samen met zijn vader en ontwierp hij veel kantoorgebouwen. De Shell-toren (sinds 2016 A’DAM Toren) aan het IJ is misschien wel zijn bekendste ontwerp.

Een jonge Arthur Staal tijdens een van zijn motorreizen in de jaren 30.

In de jaren 30 van de twintigste eeuw is er weinig werk voor architecten. Er heerst een grote internationale economische crisis. Staal houdt zich in die periode vooral bezig met kleine (interieur)verbouwingen en prijsvraagontwerpen.

 

Studiereizen

In 1934 maakt Staal zijn eerste studiereis naar Frankrijk en Italië. In Parijs bezoekt hij de beroemde architect Le Corbusier, het grote voorbeeld voor Staal. 

In 1935 wint Staal de gouden medaille van de Prix de Rome voor bouwkunst. Dit is een prijs voor talentvolle kunstenaars en architecten in Nederland. Staal wint de medaille met een ontwerp voor een verenigingsgebouw voor kunstschilders.

Met het geld dat de winnaar krijgt, maakt hij een motorreis door landen rond de Middellandse Zee. Tijdens deze reis bestudeerde hij de architectuur van de klassieke oudheid en renaissance. 

 

Woningbouw

Na de oorlog start de carrière van Staals pas echt. Het is de tijd van de wederopbouw. Hij ontwerpt woningen in Velsen en IJmuiden, Amstelveen en Utrecht. In Amsterdam is hij onder andere actief in de nieuwe wijken Slotermeer en Osdorp.

 

Nieuwe kijk op ontwerpen

In het begin van zijn carrière is staal een aanhanger van het Nieuwe Bouwen. Dat was een belangrijke architectuurstroming uit de jaren 20 en later. Vooral in Nederland, Frankrijk en Duitsland. Kenmerkend waren de functionaliteit van de ontwerpen en het ontbreken van versieringen. 

Later neemt hij hier afstand van. Bij het Nieuwe Bouwen bepalen de functie van een gebouw en bouwtechnische mogelijkheden de vorm ervan. Maar Staal vond dat te strikt; een gebouw mag ook gewoon mooi zijn.

Ga terug naar de pagina over de Dobbebuurt >