Ons verhaal Over ons Werken bij Rochdale

Wonen in een museum

Wist u dat de bewoners van de Dobbebuurt in een museum wonen? Letterlijk. De Dobbebuurt maakt namelijk deel uit van het Van Eesteren Buitenmuseum. Dit is het gebied tussen de Burgemeester Vening Meineszlaan, de spoorlijn, de Burgemeester van Tienhovengracht en de Burgemeester Eliasstraat. Hier is het typerende karakter van nieuwbouwbuurten uit de jaren na de Tweede Wereldoorlog grotendeels behouden.

“Een koffiemolen aan de muur. Een houten strijkplank. En kijk hier, een snijbonenmolen!” Een bezoekje aan de museumwoning aan de Freek Oxstraat is een kijkje in het verleden. De woning maakt net als het buitenmuseum deel uit van het Van Eesteren Museum.

 

Van Eesteren Paviljoen

Het Van Eesteren Museum bestaat uit drie delen: het binnenmuseum, het buitenmuseum en een museumwoning. Het binnenmuseum vindt u in het nieuwe Van Eesteren Paviljoen, aan de Noordzijde 31 aan de Sloterplas. U kunt hier wisselende tentoonstellingen bekijken over de naoorlogse stedenbouw en architectuur in Amsterdam. Het paviljoen is ook het startpunt van wandelingen en excursies met een gids.
Het museum is trouwens genoemd naar Cornelis van Eesteren. Hij was stedenbouwkundige en de grote naam achter de stadsuitbreiding van Amsterdam. In de jaren 30 werden daar al plannen voor gemaakt. Na de oorlog ging die daadwerkelijk van start.

Buitenmuseum

Het Van Eesteren Buitenmuseum is een openluchtmuseum én een beschermd stadsgezicht. Het vormt namelijk een hoogtepunt in de naoorlogse stedenbouw en architectuur. De ‘collectie’ bestaat uit woningen, plantsoenen, winkels, parken, pleinen en straten. In de tijd dat deze buurt gebouwd werd, waren de ideeën van de architecten en stedenbouwkundigen erg vernieuwend. In vrijwel alle oudere delen van de stad zijn de woningen in gesloten bouwblokken gebouwd. Die vind je hier niet terug. Hier was het motto: licht, lucht en ruimte. In het Van Eesteren Buitenmuseum is die opzet tot op de dag van vandaag vrijwel intact gebleven.

Museumwoning

De museumwoning is helemaal in de oorspronkelijke staat teruggebracht. Met talloze giften is de woning compleet ingericht met meubels en spullen uit de jaren 50 en 60. Veel mensen die in de buurt zijn opgegroeid, hebben al een bezoek aan de museumwoning gebracht. Ze waanden zich terug in de tijd: alles is heel herkenbaar. Een bezoek aan de museumwoning is een reisje naar het verleden. 

Bezoekersinfo

Het Van Eesteren Museum is open van donderdag t/m zondag, van 12 tot 17 uur. Een bezoek aan de museumwoning begint en eindigt in het Van Eesteren Paviljoen, en start om 14.30 uur.
Kijk voor entreeprijzen en meer informatie op www.vaneesterenmuseum.nl.

 

Ga terug naar de pagina over de Dobbebuurt >