Vlietstraat

Renovatie

We waarderen het prachtige, monumentale blok aan de Vlietstraat enorm. En we willen dat de woningen voldoen aan de eisen van de toekomst. Daarom renoveren we de woningen en het gebouw volledig: vanaf de fundering tot en met het dak. We nemen ook de algemene ruimtes mee, zoals trappenhuizen, portieken en bergingen. Na deze grote verbouwing lijkt de woning sterk op nieuwbouw, maar dan in een monumentaal jasje. Met energielabel A. 

We gaan ook de monumentale gevel herstellen, in oorspronkelijke staat. Dan ziet de gevel er weer uit vroeger, maar dan klaar voor de toekomst. Dat is bijzonder!

In onbewoonde staat

Het blok aan de Vlietstraat is toe aan een flinke opknapbeurt. We gaan daarom het volgende doen:

  • Vernieuwen keukens, badkamers, toiletten, leidingwerk, cv-ketels, ventilatie en elektra;
  • Verduurzamen, bijvoorbeeld via wand- en dakisolatie en nieuw dubbelglas;
  • Verbeteren gevel, wanden, plafonds, daken, vloeren, ramen en deuren;

Tijdens de renovatie kunnen de bewoners niet in hun woning blijven. Dit is te heftig. Daarom gaan alle bewoners (tijdelijk) ergens anders wonen. Wij zorgen voor wisselwoningen in de buurt, of bieden de optie om met voorrang (vanaf de peildatum) te verhuizen naar een andere sociale huurwoning.

Splitsen grote woningen

In het blok aan de Vlietstraat zijn veel grote woningen, van 70 tot 160 vierkante meter. Ook zijn er veel kleine huishoudens in grote woningen en een aantal grote huishoudens in kleine woningen. We willen dat iedereen een fijne woning heeft, die past bij de grootte van het gezin: niet te klein, maar ook niet te groot. Daarom verdelen we de woonruimte in het blok opnieuw. Dit doen we door het merendeel van de grote woningen te splitsen. Met grote woningen bedoelen we woningen groter dan 70 vierkante meter. 

Door te splitsen voegen we nieuwe woningen toe. Dit is hard nodig, want er zijn te weinig woningen in Amsterdam. Zo kunnen we nieuwe huishoudens ook een woning bieden op deze mooie plek.

We begrijpen de impact van woningen splitsen op de mensen die blij zijn met hun huidige, ruime woning. Aan deze mensen bieden we alle persoonlijke begeleiding die zij wensen. De eerste stap is het huisbezoek, dan bespreken de wensen van deze bewoners en de mogelijkheden.

Een bijzondere geschiedenis

Het complex aan de Vlietstraat heeft niet alleen een prachtige uitstraling, maar kent ook een bijzondere geschiedenis. Eric Kurpershoek van Rochdale: "Het gebouw valt op in de Schinkelbuurt, vanwege zijn schaal en stedenbouwkundige opzet. Bij de oplevering van de eerste woningen prees de directeur van de gemeentelijke Dienst van Bouw- en Woningtoezicht, Jan Willem Cornelis Tellegen, stichting Patrimonium (de voorganger van Rochdale) voor het blok. Het complex aan de Vlietstraat was niet alleen het eerste pand van Patrimonium, maar ook de eerste keer dat een groot bouwblok door een woningcorporatie werd ontworpen en gerealiseerd. 

Het gebouw heeft een duidelijk protestants karakter, vooral op de hoek van de Baars- en Vaartstraat. Een trots bord met de naam 'Patrimonium' geeft aan waar het eerste kantoor van Rochdale's rechtsvoorganger zat. 

 Selectieve verhuur leidde ertoe dat een eeuw geleden met name protestantse christenen de woningen betrokken, die iedere zondag 'twee keer ter kerke pleegden te gaan'.

De klokkentoren op het hoekpand en de Hollandse klokgevels in de stijl van de Neorenaissance verwijzen naar de bloeitijd van de hervorming, de 16e en 17e eeuw. Een andere verwijzing naar de bloeiperiode van het protestantisme zijn de aangebrachte kleurrijke gevelstenen. De gevelstenen stellen een diamantje, een druiventros, een baarsje, een klopper, een doofpot en twee ankers voor.

De betekenis van deze bonte verzameling is niet duidelijk. Het pand werd ook geprezen vanwege de slimme trapconstructies: iedere woning heeft een eigen toegang tot de straat. De ingangspartijen naar de trappen zijn herkenbaar aan de ovale lichtgaten. De deuren van de benedenwoningen hebben een barokke omlijsting, uitgevoerd in natuursteen."

Nieuwsbrieven

Contact

Ik ben Bernice Shakison, uw bewonersbegeleider. Heeft u een vraag? Ik ben bereikbaar op bshakisonrochdalenl of 06 10 87 83 64.

 

1918 - heden

  • 5293FO002413.jpg Bron: Stadsarchief Amsterdam
  • 5293FO010038.jpg Bron: Stadsarchief Amsterdam
  • 5293FO016796.jpg Bron: Stadsarchief Amsterdam
  • 5293FO000665.jpg Bron: Stadsarchief Amsterdam
  • 5293FO002415.jpg Bron: Stadsarchief Amsterdam

Deel deze pagina

 
Annuleren

Waarmee kunnen wij je helpen?

Begin hier met zoeken!

Geen resultaten gevonden