Westzijde

Westzijde 248-252

Rochdale zet zich in voor gemengde buurten en zorgt ervoor dat iedereen aan de Zaan kan wonen. De nieuwbouw aan de Westzijde 248-252 wordt een mix van verschillende sociale huurwoningen voor 1-2 persoonshuishoudens, waar verschillende bewoners van jong tot oud gaan wonen. Rochdale gelooft namelijk dat de mix van doelgroepen een buurt sterk maakt. Op deze webpagina lees je alles over het project Westzijde 248-252. 

Samen met de buurt

Het bouwen van een nieuw gebouw heeft impact, zoals veranderingen in het stadsbeeld, schaduwwerking, de aanleg van parkeerplaatsen en bouwwerkzaamheden. Ons doel is om de buurt zo goed mogelijk te informeren en te betrekken bij de plannen. Wilt u op de hoogte blijven van de ontwikkelingen of woont u in de buurt? Meld u dan onderaan deze webpagina aan voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van alle nieuwe ontwikkelingen.  

29 woningen bouwen in hout

Deze plek is zeer geschikt voor houtbouw. In het haalbaarheidsonderzoek onderzoeken we  of het project uitgevoerd kan worden met een houten constructie van vloeren en wanden, wat gezondere woningen oplevert en een kortere bouwtijd vraagt op locatie door prefabricage in de fabriek. Bovendien sluit houtbouw aan bij de traditie van houtbouw in Zaandam en is het duurzamer dan traditionele bouw.  Voor het haalbaarheidsplan willen we op deze plek ongeveer 29 nieuwe woningen bouwen.  

Levendigheid en industrie

Al eeuwenlang vindt er bedrijvigheid plaats aan de Zaan. Vanaf de 19e eeuw werd het gebied intensiever gebruikt en verschenen er steeds meer fabrieken en pakhuisjes langs de kade en op het terrein. De Westzijde was in de vorige eeuw een centrum van intensieve industriële bedrijvigheid. Een voorbeeld hiervan is de drijfriemenfabriek die J. op den Velde in 1921 oprichtte op Westzijde 246. Schepen konden aanmeren aan de steiger om te laden en lossen en om hun schip van olie te voorzien. 

Van 2008 tot nu

De kavel aan de Westzijde is een stuk grond dat Rochdale in 2008 heeft verworven en waarvan wij 100% eigenaar zijn. Na enige tijd van stilstand is de ontwikkeling van de kavel in 2016 opnieuw opgepakt en in 2019 is er een plan voorgelegd aan de gemeente Zaanstad. Helaas kreeg het ontwerp geen goedkeuring vanwege de afstand tot de kade en moest het ingrijpend worden aangepast. Na een korte periode van stilstand is er vanaf september 2021 gekeken hoe het plan verbeterd kon worden binnen de mogelijkheden van de kavel, locatie en financiële haalbaarheid.  

Blijf op de hoogte

Wilt u op de hoogte blijven van de ontwikkelingen over Westzijde 248-252? Meld u dan aan voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van alle nieuwe ontwikkelingen.

Inloopbijeenkomst 19 juli 2023

Reacties uit de buurt.
Op 19 juli was er een inloopbijeenkomst voor de buurt. Tijdens deze bijeenkomst deelden wij de kaders en vroegen wij wat de buurt belangrijk vindt.
Wat vindt u belangrijk voor de buurt?
Was u niet aanwezig bij de inloopbijeenkomst, maar wilt u toch iets met ons delen? Deel het via dit invulformulier.

Informatiebijeenkomst 20 september 2023

Reacties van de directe buren
Op 20 september was er een bijeenkomst voor de directe buren. We hebben gesproken over het volume, parkeren, groen en meer.

Nieuwsbrieven

Nieuwsbrief augustus
Nieuwsbrief oktober

Onderzoek

Onderzoek | Parkeren
Onderzoek | Archeologisch
Onderzoek | Flora en fauna