Ons verhaal Over ons Werken bij Rochdale

Servicekosten

Elke maand betaalt u (bij uw huur) een voorschot voor de servicekosten. Dat is geen vast bedrag. Jaarlijks ontvangt u vóór 1 juli de eindafrekening over het voorafgaande jaar (januari-december). We laten zien welke kosten wij daadwerkelijk hebben gemaakt in die 12 maanden.

Alles weten over servicekosten? Bekijk dan dit filmpje!

Geld terug of bijbetalen?

Hebt u minder betaald? Dan moet u het verschil bijbetalen. Hebt u juist meer betaald? Dan ontvangt u het verschil van ons terug. Na de jaarlijkse eindafrekening wordt het maandelijkse voorschot verhoogd, verlaagd of blijft het gelijk (afhankelijk van of u moest bijbetalen of geld terug kreeg).  

Blokverwarming 

Sommige huurders hebben een gemeenschappelijke verwarming met andere huurders. Dat wordt ‘blokverwarming’ genoemd. Ongeveer 8.000 woningen van Rochdale hebben blokverwarming. De afrekening van blokverwarming loopt ook via de maandelijkse servicekosten. Op de eindafrekening staat dan een bedrag bij ‘Warmtekosten’.  

Stijgende energieprijzen 

Sinds de oorlog in Oekraïne zijn de energieprijzen sterk gestegen. Gas, warmte en elektra zijn veel duurder geworden. Per 1 april 2022 is het voorschotbedrag daarom met 35% verhoogd. De eindafrekening over het hele jaar 2022 zal daardoor enigszins meevallen. De eindafrekening over 2022 ontvangt u vóór 1 juli 2023.

April 2023: voorschot nogmaals verhoogd

De energieprijzen zijn intussen nog veel verder omhoog gegaan. Vanaf 1 april 2023 gaat het maandelijkse voorschotbedrag daarom opnieuw omhoog. Zo voorkomen we een extreem hoge eindafrekening over het jaar 2023. De eindafrekening over 2023 krijgt u halverwege het jaar, vóór 1 juli 2024.

Bijbetalen over het jaar 2022? 

Na de vorige verhoging van het voorschotbedrag (per 1 april 2022) zijn de energieprijzen verder gestegen. Het gevolg kan zijn dat u bij de eindafrekening (voor 1 juli 2023) nog moet bijbetalen. Of dat zo is, hangt af van uw energiegebruik en het voorschotbedrag dat u betaald hebt over heel 2022.

Uw energiegebruik

Een hoog energiegebruik betekent hoge energiekosten. Veel mensen hebben de verwarming een graadje lager gezet of hebben op andere manieren geprobeerd energie te besparen. Minder energiegebruik betekent een lagere eindafrekening. Tips en suggesties om zelf energie te besparen vindt u hier.

Uw voorschotbedrag

Sommige huurders hebben het voorschotbedrag zelf verder verhoogd. Dat verkleint het risico dat ze bij de eindafrekening moeten bijbetalen. Ook u kunt het voorschot verwarmingskosten tussentijds verhogen: via het contactformulier of door op een andere manier contact met ons op te nemen. Wat u teveel hebt betaald, ontvangt u bij de eindafrekening terug.

Overheidsbijdrage 2023

De overheid betaalt een stukje mee aan de gestegen energieprijzen. Meer informatie over deze regeling (de ‘tegemoetkoming hoge energieprijzen voor huishoudens met blokaansluiting’) vindt u op de website van de rijksoverheid.

Hoeveel de overheid meebetaalt, verschilt per situatie.

U betaalt via de servicekosten voor warmte of gas

 1. Zelfstandige woning (met eigen toegang, keuken, douche en toilet):
  bijdrage voor warmte of gas waarschijnlijk € 1.100,- (voor heel 2023).
 2. Onzelfstandige woning (u woont op kamers of in een woongroep):
  bijdrage voor warmte of gas waarschijnlijk € 330,- (voor heel 2023).  

Of     U betaalt via de servicekosten voor elektra.

 1. Zelfstandige woning (met eigen toegang, keuken, douche en toilet):
  bijdrage voor elektra waarschijnlijk € 925,- (voor heel 2023).
 2. Onzelfstandige woning (u woont op kamers of in een woongroep):
  bijdrage voor elektra waarschijnlijk € 277,50 (voor heel 2023).  

De bedragen zijn nog niet definitief. De overheid kijkt na de zomer van 2023 of de bijdragen nog aangepast worden. Het kan zijn dat de bedragen lager of hoger uitvallen.

Bijbetalen over 2023?

Vóór 1 juli 2024 ontvangt u de eindafrekening over het hele jaar 2023. De overheidsbijdrage 2023 wordt dan verrekend. Of u moet bijbetalen of geld terug krijgt, hangt af van uw werkelijke energiegebruik en het voorschotbedrag dat u over heel 2023 betaald hebt.

Vraag of bezwaar over afrekening servicekosten?

Vul dan onderstaand contactformulier in. Als u inlogt op Mijn Rochdale is het niet nodig uw persoons- en contactgegevens in te vullen. 

Contactformulier servicekosten

Betalingsregeling aanvragen

Kunt u het bedrag dat u moet bijbetalen niet in één keer betalen? Vul dan onderstaand formulier in om het bedrag in termijnen te betalen. 

Contactformulier aanvraag betalingsregeling servicekosten

Veelgestelde vragen