Ons verhaal Over ons Werken bij Rochdale

Woningruil

Log in op Mijn Rochdale om woningruil aan te vragen
Gegevens ruilkandidaat inleveren

Kunt u geen online aanvraag doen?
Vul dan het formulier aanvraag woningruil (pdf) in en stuur deze naar [email protected] of breng het bij ons langs
Form in English? See below under 'Downloads'

Stap

1

Kan ik gebruik maken van woningruil?

Of u gebruik kan maken van woningruil hangt af van een aantal voorwaarden. Zo moet u een huurcontract hebben voor onbepaalde tijd en mag u geen huurachterstand hebben. Klik hier voor een overzicht van de voorwaarden.

Lees deze voorwaarden eerst goed door. Heeft u na het lezen van de voorwaarden nog vragen, neem dan contact  met ons op

Stap

2

Hoe vind ik iemand om mee te ruilen?

U gaat zelf op zoek naar een ruilpartner. Via handige websites zoals www.woningruil.nl of groepen op Facebook kunt u op zoek gaan naar een ruilpartner. Zorg dat de ruilpartner voldoet aan de voorwaarden. Dit voorkomt teleurstelling.

Stap

3

Woningruil aanvragen

Heeft u een geschikte ruilpartner en woning gevonden? Log in op Mijn Rochdale en vraag via 'direct regelen' op deze pagina een woningruil aan.

Wat is er nodig voor mijn aanvraag?

Bij uw aanvraag vragen wij om uw motivatie om te ruilen, mogelijke bewijsstukken om uw motivatie te ondersteunen en eventueel een identificatiebewijs van uzelf en een mogelijke medehuurder. Lever ook de gegevens van de ruilwoning en ruilpartner aan. Zorg er daarom voor dat u voordat u de aanvraag gaat indienen de contactgegevens van uw ruilpartner bij de hand heeft. 

Kunt of wilt u het online formulier woningruil aanvragen niet gebruiken?

U kunt hier een aanvraagformulier downloaden en uitprinten. Stuur het formulier inclusief bewijsstukken en identificatiebewijs vervolgens op via [email protected] of breng ze dan bij de balie op ons kantoor aan het Bos en Lommerplein 303.

Hoe lang duurt het voordat ik na de aanvraag van woningruil daadwerkelijk kan verhuizen?

Na het aanvragen duurt het gemiddeld 8 tot 10 weken voordat de ruilprocedure is afgehandeld. In deze periode mag er nog niet verhuisd worden.

Stap

4

Twee varianten van woningruil

Er bestaan twee soorten woningruil, namelijk:

•    Woningruil waarbij de ruilpartner een geheel nieuwe huurovereenkomst met een nieuwe huurprijs krijgt
•    Woningruil waarbij de ruilpartner de huidige huurovereenkomst met uw huidige huurprijs van uw overneemt (indeplaatsstelling).

Nadat u uw aanvraag heeft gedaan kijkt Rochdale welke soort woningruil het best bij uw situatie past. Afhankelijk hiervan vragen wij gegevens bij uw ruilpartner op. Hij of zij kan deze vervolgens door middel van een online formulier of op papier aanleveren. Wij nemen hiervoor rechtstreeks met de ruilpartner contact op en controleren vervolgens de aangeleverde gegevens. 

Meer informatie over de twee varianten woningruil. 

Stap

5

Gegevens akkoord?

U ontvangt bericht van ons wanneer wij de gegevens van uw ruilpartner hebben gecontroleerd en goedgekeurd. U en uw ruilpartner moeten een definitief akkoord geven om de woningruil door te laten gaan.
Gaat het om de woningruil variant met een nieuw huurcontract? Dan vindt er in deze periode ook een voorinspectie van de woning plaats en bepalen we de nieuwe huurprijs.

Zijn alle partijen akkoord om te ruilen? Dan neemt Rochdale contact op met de andere verhuurder om een ruildatum af te spreken. Denk er aan dat, op het moment dat wij een nieuw huurcontract met uw ruilpartner afsluiten, u zelf de huur van woning moet opzeggen. Bij een indeplaatsstelling hoeft dit niet, dan neemt de ruilpartner uw huurcontract per de ruildatum over.

Veelgestelde vragen

Downloads

Formulier aanvragen Woningruil (pdf)
Application form house exchange (pdf)
English