Geen objecten gevonden

Huis koel houden, wat kunt u doen?

Publicatiedatum: 13-07-2022

De zomer staat voor de deur. Het warme weer komt er weer aan. Tijdens warme dagen kan de warmte lang blijven hangen in huis. Hoe houdt u uw huis koel? Hieronder vindt u een aantal praktische tips.

In huis

  1. Houd de zon zo vroeg mogelijk buiten, op hete dagen is dat al voor 8.00 uur ‘s ochtends. Doe de gordijnen dicht of de zonwering naar beneden. Het beste werkt zonwering aan de buitenkant van het raam. 
  2. Houd de warmte buiten. Zet 's ochtends meteen na het opstaan (als het nog koel is buiten) alle ramen en deuren tegenover elkaar open. Houd voor de rest van de dag de ramen en deuren zo veel mogelijk dicht. Blijf wel ventileren! 
  3. ´s Avonds als het koeler wordt, zet u juist zoveel en zo lang mogelijk ramen en deuren tegenover elkaar open. Let wel op, want inbrekers vinden open deuren en ramen ook interessant. 
  4. Gebruik zo weinig mogelijk apparaten die warmte afgeven, zoals een broodrooster, koffiezetapparaat, de over, (spel)computers en oude lampen.

In de tuin of op het balkon

Groen helpt om de stad af te koelen. Als u een tuin heeft, vervang dan zoveel mogelijk tegels door gras of planten. Zo kan de tuin beter tegen de droogte. Ook overtollig regenwater wordt op die manier beter opgevangen. En deze zomer haalt de gemeente uw tegels gratis op, kijk bij deze tegelserviceactie wanneer ze in uw stadsdeel zijn. Op uw balkon kunt u bakken met planten neerzetten. Let op dat ze niet te zwaar zijn. 

Tips om waterverbruik te verminderen

Door de warmte verbruikt u in de zomer vaak meer water dan gemiddeld. Nog een aantal laatste tips op waterverbruik te verminderen.

  1. Sproei de tuin liever eens per week wat langer, dan elke dag een korte periode.
  2. Geef de planten het liefst in de ochtend water. Dan schijnt de zon nog niet zo fel en verdampt het water niet. 
  3. Wees alert op lekkende kranen.
  4. Douche minder lang en kies voor een waterbesparende douchekop. 

Rochdale en het klimaat

Rochdale houdt steeds meer rekening met de klimaatveranderingen, zowel bij nieuwbouw als renovatie. We proberen zoveel mogelijk te voorkomen dat de zon de woning opwarmt, bijvoorbeeld door goed na te denken over de plek en de grootte van de ramen. Een overhangend gedeelte kan ook helpen, net als glas dat warme buiten houdt. 

Met meer warmte komt ook hevigere regenval. Daarom houden we bij gebouwen ook steeds meer rekening met wateropslag en passen we meer groen toe. 

Meer lezen

 

Deel deze pagina