Home Over ons Nieuws & publicaties Laatste nieuws

Rochdale bouwt 205 sociale huurwoningen en 1000m² maatschappelijke woonvoorzieningen in Amstelkwartier

Leestijd: 3 min

In de zuidwestelijke hoek van het Amstelkwartier (fase 2) gaat Rochdale 205 sociale huurwoningen bouwen. Ook realiseert de woningstichting een opvangplek voor uithuisgeplaatste jongeren en 15 studio’s voor tienermoeders. Birgitte de Maar (bestuurder Rochdale) en Jakob Wedemeijer (wethouder Bouwen en Wonen) tekenden vandaag de overeenkomst. Halverwege 2023 gaat de bouw van start. De oplevering is eind 2024.

Het Amstelkwartier is een relatief grote ontwikkellocatie aan de Amstel. In drie fases worden ongeveer 3300 woningen gebouwd. Fase 1 is bijna opgeleverd, fase 2 is nu in ontwikkeling, fase 3 volgt daarna. Het Amstelkwartier 2e fase betreft het ontwikkelen van circa 800 woningen: 40% sociale huur, 40% middeldure huur en 20% vrije sector koop.

Wat is precies getekend?

Gemeente en Rochdale zijn het eens over het inhoudelijke (bouw)programma en de planning. De twee partijen hebben nu de zogeheten ‘bouwenvelop-overeenkomst’ getekend waarin de afspraken en voorwaarden worden vastgelegd op grond waarvan Rochdale het bouwprogramma gaat ontwikkelen. 

Jakob Wedemeijer (wethouder Wonen en Bouwen): “We kunnen er niet omheen. Het tekort aan betaalbare woningen in onze stad is nijpend. Samen met alle bouwpartijen moeten we er onze schouders onder zetten. Elke stap telt. Daarom ben ik blij dat we vandaag weer een stap kunnen zetten in de ontwikkeling van meer dan 200 sociale huurwoningen in deze echte Amsterdamse stadswijk.”

Birgitte de Maar (bestuurder Rochdale): “Dat we op deze geweldige plek zo’n fantastisch sociaal woonprogramma gaan neerzetten, dat is iets waar we heel erg trots op zijn. Rochdale geeft thuis!” 

Gemengd sociaal programma

Het project van Rochdale betreft Kavel 8B in de zuid-westhoek van het Amstelkwartier. Het kavel is omsloten door de Meermontkade, de Amstelstroomlaan (met een toekomstige brug over Duivendrechtsevaart) en de Rademakersstraat. Rochdale ontwikkelt 205 sociale huurwoningen, voornamelijk bedoeld voor kleine gezinnen, 1- en 2-persoons huishoudens en starters. Ook komen er enkele woningen voor grotere gezinnen. Naast dit woonprogramma is een ruimte gepland van 150 m2, met 5 slaapkamers, bedoeld voor uithuisgeplaatste jongeren. Bovendien komen er 15 studio’s voor tienermoeders plus 4 woningen voor vrijwilligers die deze moeders ondersteunen. 

Stichting Levvel, stichting Timon

De ruimtes voor uithuisgeplaatste jongeren en tienermoeders worden gezamenlijk met stichting Levvel en stichting Timon ontwikkeld en gerealiseerd. Bij de oplevering verhuurt Rochdale de ruimten aan deze maatschappelijke organisaties. 

Kenk architecten en Zecc architecten

Het architectonisch ontwerp wordt gemaakt door Kenk architecten en Zecc architecten. 

Amstelkwartier

Amstelkwartier is een nieuwe wijk tussen de Spaklerweg en de Duivendrechtsevaart. Hier ontstaat een gevarieerde groene buurt om te wonen, te werken en te recreëren. Kenmerkend zijn het park en de monumentale panden van de voormalige Zuidergasfabriek. De wijk wordt in 3 fases gebouwd. In totaal komen er ongeveer 3300 nieuwe woningen. Amstelkwartier ligt aan de bocht van de Amstel in Amsterdam Oost.